Winnaars VvE Achievement Award

2016: prof. J.P. Vandenbroucke
Jan P. Vandenbroucke is van onschatbare waarde geweest voor de ontwikkeling van de epidemiologie in Nederland. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de observationele epidemiologie door methodologische problemen ten aanzien van etiologie en pathogenese van ziekte in patiënten populaties op onnavolgbare wijze op te lossen. Zijn voornaamste publicaties zijn meer dan duizend keer geciteerd en het boek ‘Grondslagen der epidemiologie’ zal bij veel collega’s in de kast staan. Hiermee, en met zijn inspirerende colleges heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het epidemiologische onderwijs.

2015: prof. L. Bouter
De VvE beschouwt Lex Bouter als een van de grondleggers van de Nederlandse epidemiologie. Zijn leerboek ‘Epidemiologisch Onderzoek’ heeft aan de wieg gestaan van vele Nederlandse epidemiologen en is nog steeds een geliefd boek bij beginnende en ervaren epidemiologen. Lex Bouter heeft een grote bijdrage geleverd aan de opbouw van het EMGO instituut dat een begrip is geworden binnen de Nederlandse Epidemiologie. Met zijn nieuwe interesse in onderzoeksintegriteit verwacht de vereniging dat Lex nogmaals een belangrijke bijdrage gaat leveren aan het verbeteren van het  (epidemiologische) wetenschappelijke klimaat.

2014: prof. M. Egger
Matthias Egger contributed importantly to the development of meta-analyses of RCTs as well as of observational studies. Together with Georg Davey Smith he wrote one  of the most influential international textbooks about systematic reviews. Several of his contributions are presented as a series of papers published in BMJ. Besides the methodology, he published several meta-analyses that were highly influential. He is the initiator of the STROBE guidelines on the reporting of observational studies. These guidelines are now widely accepted and adopted.  Finally, he is involved in international health, mainly in cohort studies on HIV patients in developing as well as developed countries, with important papers that influence clinical practice in HIV.  Finally he is known for his broad wide methodologic knowledge, and his capacity for teaching.