Epistel juli/augustus 2017: Verbinden

|   Epistels

WEON pre-conference College Tour: A glimpse into the future of epidemiology

Op woensdag 7 juni hebben we onze tweede activiteit georganiseerd als VvE Werkgroep Junior Epidemiologen. Dit was een pre-conference van de WEON 2017 in Antwerpen, met als onderwerp de toekomst van de epidemiologie.

In de beeldschone oude kapel van het Klooster van de Grauwzusters betraden prof. Jan Vandenbroucke (klinische epidemiologie, LUMC), en prof. Jos Twisk (toegepaste biostatistiek en longitudinaal onderzoek, VUmc) het podium. Onder deskundige leiding van Walter Freeman (Nederlands Debat Instituut) lieten zij hun licht schijnen over de kansen en uitdagingen in de toekomst van de epidemiologie, gebaseerd op waargenomen patronen uit het verleden. Daarnaast putten zij uit hun rijke ervaring om waardevolle adviezen te geven aan de junior epidemiologen in het publiek. Ze onderstreepten in het bijzonder het belang van het behouden van de vrijheid om die onderwerpen te onderzoeken die jou zelf interesseren en om jezelf als onafhankelijke onderzoeker te ontwikkelen. Verder benoemden ze hoe belangrijk het is, met het oog op een succesvolle toekomst, om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de epidemiologie.

In deel II van de sessie werden de deelnemers in groepen verdeeld om de toekomst van de epidemiologie verder te bediscussiëren aan de hand van een aantal stellingen. Hierbij ging het bijvoorbeeld om de veranderende rol van epidemiologen (je eigen niche vinden), de verantwoordelijkheid van junioren om senior onderzoekers te helpen bij te blijven in nieuwe methoden en ontwikkelingen, als ook hun rol in het handhaven van wetenschappelijke integriteit. In het afsluitende deel vormden de deelnemers opnieuw groepjes, ditmaal om het in meer detail te hebben over hoe zij zich persoonlijk het beste kunnen voorbereiden op de uitdagingen die ons in de toekomst van de epidemiologie te wachten staan.

De deelnemers hebben de sessie geëvalueerd met gemiddeld een 8 uit 10 voor het gehele programma! Onderdelen die als meest positief genoemd werden zijn: de kwaliteit van de sprekers en interviewer, de interactieve setting van de sessie en de persoonlijke perspectieven die aan bod kwamen. Als organisatie kijken wij dan ook terug op een zeer succesvolle en interessante sessie!

We zijn van plan in het najaar van 2017 nog een derde activiteit te organiseren, meer details daarover zullen binnenkort bekend gemaakt worden.

Jizzo Bosdriesz & Eline van Roekel
Dorien Kimenai & Tessel Galesloot

Back